Conferinta de presa – 25 Octombrie 2019

Conferinta de presa – 25 Octombrie 2019

Sursa: http://scoli-prietenoase.ro/2019/10/25/comunicat-de-presa-25-octombrie2019/

Dialog între specialiștii în educație și părinții beneficiari ai proiectului ”Școli prietenoase în comunități implicate” implementat de I.S.J. Iași, în parteneriat cu Asociația HoltIs și Fundația COTE

Pornind de la sensurile simbolice ale textului lui Pablo Neruda,”Un copil care nu se joacă nu este un copil, dar omul care nu se joacă a pierdut pentru totdeauna copilul care trăia în interiorul său sau de care îi va fi groaznic de dor”, în cadrul proiectului Școli prietenoase în comunități implicate au avut loc în luna octombrie 2019 întâlniri între specialiștii în educație din proiect și părinții din trei comunități beneficiare ale proiectului: Podu Iloaiei, Erbiceni și Răducăneni.

Atmosfera caldă, încurajatoare din timpul activităților a creat contextul în care părinții au împărtășit experiențele legate de creșterea și educarea copiilor, bucuriile, dar și neliniștile, îngrijorările legate de relația cu copii lor, relația cu școala și alte aspecte specifice rolului de părinte.

Din interacțiunea cu specialiștii din echipa pluridisciplinară mobilă constituită în cadrul proiectului (coordonatorul echipei, consilierul școlar, expertul în educație specială, asistentul social, mediatorul școlar) s-au conturat strategii de dezvoltare a relației părinte-copil, s-au identificat modalități eficiente de abordare a situațiilor problematice apărute în relația părinte-copil, familie-școală și modalități de soluționare a acestora. Activitățile desfășurate au întărit necesitatea colaborării școală-familie și importanța educației timpurii pentru o bună adaptare și integrare școlară a copiilor. Intervențiile participanților au adus în atenție importanța ancorării universului familial și școlar la valori precum: respect, încredere, responsabilitate, comunicare, implicare, colaborare.

Interesul și implicarea participanților în activități reprezintă o confirmare în plus a nevoii de educație parentală, a nevoii de dezvoltare a unui mediu școlar prietenos, dovedind încă o dată faptul că proiectul Școli prietenoase în comunități implicate reprezintă o oportunitate de dezvoltare și evoluție pentru comunitățile educaționale implicate.

Dialogul dintre beneficiarii proiectului și echipele de speciliști reprezintă cea mai eficientă formă de comunicare, pentru că permite contactul direct, preluarea problemelor de la sursă și cunoașterea precisă a contextului social, economic și cultural ce influențează viața familiilor și a copiilor.

Document complet: Comunicat presa

Comments are closed.