Comunicat de presă – 17 septembrie
60 de copii au participat în vacanța de vară la Atelierele Estivale organizate în cadrul proiectului Școli prietenoase în comunități implicate
Cu ajutorul mediatorilor și a reprezentanților școlii, echipa Fundației Cote a selectat 20 de copii antepreșcolari (cu vârsta de până la 3 ani) și 40 de copii preșcolari (cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani) care nu au frecventat grădinița și care au participat pe parcursul lunii iulie la cele 3 Ateliere Estivale desfășurate în localitățile Podu Iloaiei și Erbiceni.
Atelierele sunt cu siguranță o experiență pozitivă și atractivă pentru copii, care au fost implicați în jocuri și activități potrivite pentru dezvoltarea lor fizică, cognitivă, emoțională și socială. Inspectorul școlar general, prof.dr. Genoveva Aurelia Farcaș, în calitate de manager al proiectului, a participat la unele activități, a ascultat părerile copiilor, ale părinților, ale educatorilor și ale voluntarilor de la Fundația Cote, în dorința de a structura activitățile proiectului astfel încât acestea să satisfacă nevoile identificate în teren.
Principalele obiective ale activității au vizat facilitarea tranziției către grădiniță sau către școală, conștientizarea părinților asupra necesității înscrierii și participării la grădiniță pentru dezvoltarea copilului și pentru reușita școlară, precum și oferirea unui context de socializare și de participare la un program de activități recreativ-educative, desfășurate în spațiile școlilor. Este vorba despre jocuri muzicale, sportive, întreceri, precum și de audierea unor povești sau jocuri de socializare, organizate și desfășurate de educatori, cu sprijinul experților și voluntarilor din echipa Fundației COTE. Explorarea spațiului, jocurile muzicale, exersarea separării temporare de membrii familiei, interacțiunea cu alți copii sau adulți în spațiul educațional al grădinițelor au constituit tot atâtea provocări importante pentru experiența de socializare și cunoaștere. Pentru copiii preșcolari înscriși la Atelierele Estivale acțiunile proiectului nu se rezumă doar la această activitate. Evoluția lor va fi urmărită pe parcursul anului școlar, părinții lor vor participa la cursuri de Educație parentală, astfel încât se vor derula intervenții în funcție de nevoile identificate și obiectivele Planului Educațional Individualizat.
În cadrul proiectului, în anul 2020, vor fi de asemenea desfășurate alte 10 ateliere estivale.
Contact: Prof. Sabina Maria MANEA, Coordonator de campanie de informare și conștientizare locală, Telefon 0745 989 507, e-mail: sabinaro@yahoo.com
Document integral: http://holtis.ro/wp-content/uploads/2019/10/comunicat_14_106616.pdf