Si vara se numără bobocii!

Si vara se numără bobocii!

Sursa: Fundatia COTE

În perioada 08-12 iulie 2019, în Grădinița Erbiceni și în Grădinița cu program prelungit Podu-Iloaiei, am desfășurat primele Ateliere Estivale prevăzute prin proiectul ”Școli prietenoase în comunități implicate”

Această activitate vizează facilitarea tranziției la grădiniță sau la școală și conștientizarea părinților asupra importanței înscrierii și participării copilului la grădiniță pentru dezvoltarea și pentru reușita școlară viitoare. Oferirea unui context de socializare și de participare la un program activitați recreativ educative desfășurate în spațiul educațional in perioada vacanței școlare contribuie din plin la realizarea acestor obiective.

O săptămână efervescentă care s-a încheiat cu multe zâmbete. Pentru că, așa cum spuneam și în anunțul nostru de recrutare voluntari: ”Vara trece! Zâmbetele copiilor cu care te-ai jucat rămân!”

Atelierul Estival organizat în săptămâna 08-12 iulie, în Grădinița Erbiceni, de Fundația COTE, în calitate de Partener 2 în proiect, în colaborare cu reprezentanții Școlii Gimnaziale ”C. Erbiceanu” din Erbiceni, județul Iași, a creat o atmosferă inedită în spațiul școlii și al comunității. Copii cu vârsta între 8 luni și 2 ani au participat împreună cu părinții, bunicile sau surorile la activitățile pregătite și desfășurate de experții Fundației COTE. Alexandra Largu, psiholog și Roxana Carp, asistent social susținuți de voluntari (din comunitate și din rețeaua Fundației COTE).

Ne-am jucat și am descoperit lumea fascinantă a grădiniței, alături de cei mai mici copilași, cu vârste cuprinse între 8 luni și 2 ani jumate. Împreună cu mămicile și susținuți de echipa de voluntari am organizat activități de explorare a spațiului, de joc individual și comun, dar și unele cu scop didactic, precum prezentarea animalelor, colorat și chiar pictură cu degețelele. Obiectivele noastre au fost centrate în special pe încurajarea autonomiei, a jocului cu copii de vârste apropiate, precum și urmărirea unei rutine și a unor reguli de conduită în situații specifice grădiniței. Putem spune că toți copiii participanți au înregistrat progrese pe parcursul săptămânii, de la împărțirea jucăriilor, la comunicarea cu ceilalți copii și cu adulții, depărtarea treptată de părinți pentru a explora spațiul și pentru joacă, și participarea la jocurile și activitățile organizate de noi. (Alexandra Largu, Psiholog Partener 2-Fundația COTE)

La Podu-Iloaiei, în aceeași perioadă, Atelierul Estival a oferit copiilor de 3-5 ani o ocazie de a desfășura jocuri și activități de vacanță coordonate de Profesor învățământ preșcolar Pendos Oana-Elena. Ne-am bucurat de sprijinul unor voluntari inimosi, elevi de liceu sau studenți, care au adus un plus de energie și veselie în jocurile copiilor.

Și aici am putut vedea schimbări de la o zi la alta: copiii care n-au mai fost la grădiniță sau au avut o participare redusă au acceptat mai ușor despărțirea de mamici, toți copiii s-au împrietenit cu cei pe care nu-i cunoșteau și s-au jucat împreună. Copiii au participat cu bucurie și interes la activitățile din fiecare zi: jocuri de mișcare, muzicale, jocuri de construcție, de sortare, desen și pictură, orientate pe tema fixată pentru fiecare dintre cele 5 zile (Legume și fructe, Lumea animalelor, Corpul uman, Meserii și Micii pictori).

Desfășurate într-o atmosferă de vacanță, jocurile și activitățile au urmărit atât formarea unor deprinderi și abilități care să faciliteze adaptarea la cerințele mediului școlar (să ne așteptăm rândul, să ne jucăm împreună cu alți copii, să exersăm îndemânarea, coordonarea, precizia mișcărilor, să fim atenți, etc) cât și îmbogățirea unor cunoștințe, în funcție de tema fiecărei zile.

Fetița mea are 4 ani si chiar nu are cu cine să se joace acasă sau prin vecini. Aici are o ocazie bună să cunoască și să se joace cu alți copii. Așa se va obișnui și va accepta să meargă din toamnă la grădiniță (O mămică)

Ar fi fost bine să dureze mai mult un atelier. Deja după 3 zile am văzut că a învățat lucruri noi. (O mămică)

În perioada 15-19 iulie continuăm cu la Erbiceni cu un alt Atelier Estival pentru copii preșcolari (3-5 ani).  Activitățile vor fi realizate de doamna prof. învățământ preșcolar Eugenia Ignăteanu. Vor fi implicați voluntari și membri ai echipei de implementare. Sunt asigurate materiale și jocuri educaționale, prevăzute în bugetul proiectului. Din fonduri proprii ale Fundației COTE au fost asigurate dulciuri si sucuri pentru o pauza de gustare.

Cum e firesc, când numărăm boboci și zâmbete, ne gândim la toți cei care au contribuit la reușita evenimentului: directori de școală, cadre didactice, mediatori și educatori implicați în selecție, membri din echipa liderului de proiect și din echipa Fundației COTE – partenerul responsabil de activitate, voluntarii implicați. Nu în ultimul rând ne gândim la părinții care au apreciat această experiență ca fiind una folositoare și binevenită.

Ne gândim și la cum putem continua să producem schimbările necesare pentru a susține procesul de integrare si adaptare la grădinița/respectiv la școală a acestor copii. Pentru copiii antepreșcolari și preșcolari participanți la Atelierele Estivale, acțiunile proiectului nu se rezuma doar la aceasta activitate. Copii vor primi sprijin material și servicii socio-educaționale în functie de nevoile identificate și obiectivele Planului Educațional Individualizat. Participarea la grădiniță fi urmărită pe parcursul anului scolar, parintii vor participa la cursurile de Educație parentală și grupurile de suport organizate de Partenerul 1-Asociația HoltIS, se vor derula interventii ale Echipei Mobile Pluridisciplinare create în proiect.

Pe parcursul implementării proiectului se vor desfășura 13 Ateliere estivale pentru 260 de copii (60 antepreșcolari și 200 preșcolari).

Atelierele estivale pentru copii antepreșcolari (0-3 ani) și preșcolari (3-5 ani) sunt organizate în cadrul proiectului ”Școli prietenoase în comunități implicate”, implementat de Inspectoratul Școlar Județean Iași în parteneriat cu Asociația HoltIS și Fundația COTE. Parteneri Asociați: Şcoala Gimnazială ”Al. I. Cuza” Podu-Iloaiei, Şcoala Gimnazială ”Petru Rareş” Hârlău, Școala Gimnazială Pârcovaci, Şcoala Gimnazială Deleni, Şcoala Gimnazială ”C. Erbiceanu”, Erbiceni, Liceul Teoretic ”Lascăr Rosetti” Răducăneni.

Proiectul , POCU/76/6/18/106616, este finanțat prin Fondul Social European și cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman și are ca obiectiv principal Reducerea şi prevenirea abandonului şcolar timpuriu şi promovarea accesului egal la învăţământul preşcolar, primar şi secundar de calitate, în 6 comunităţi dezavantajate socio-economic din mediul rural şi urban din jud. Iaşi, într-o perioadă de 36 de luni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.